Lübbenau Spreewelten Czy Kristall-saunatherme Ludwigsfelde
Napisano 19 kwiecień 2010 o 17:20
Wybieram się z narzeczoną do Niemiec w celach rekreacyjnych.
Chciałbym zapytać wszystkich co byli w Ludwigsfelde, czy warto tam jechać.
Dwa razy byliśmy w Lübbenau i bardzo nam się podobało. Przede wszystkim jest tam pięknie gdy świeci słońce.
Czy w Ludwigsfelde jest tyle samo atrakcji co w Lübbenau ?
W Lübbenau podobały nam się naparzania w saunach.
Po drugie jest tam boisko do siatkówki oraz stół do tenisa stołowego, co nam się bardzo podoba.
W miarę ciekawy jest też aquapark.
Dodatkowo wielkie łoża z baldachimem , gdzie można spokojnie wypoczywać pod wieczór, gdy na dworze jest już chłodniej.
Dodatkowo jak dla Nas świetna cena, za cały dzień wypoczynku.
Klimat jest wyjątkowy ciekawy i co najważniejsze czujemy się tam dobrze ze każdym razem.
Czy warto więc wybrać się do Ludwigsfelde ? Odległość podobna, ale czy warto?
Czy może ktoś podać informacje, czy na dworze można wypoczywać na leżakach oraz czy można pograć w siatkówkę lub tenisa?
Czy naparzania wyglądają tak samo jak w Lübbenau?
Czy miejsce jest tak samo naturystyczne jak w Lübbenau ?
Ewentualnie czy Ludwigsfelde można porównać do któryś z tych trzech ośrodków: Tatralnandia (Saunowy świat), Tropical Islands (sauna) lub Wrocław (Park wodny).
Dodam jeszcze na a koniec, że Wrocław zaliczę jako nieporozumienie, jeżeli chodzi o część saunową jak i o sam basen.
Bardzo miło wspominamy wyjazd do Tatralandii, w szczególności saunowy świat, który gorąco polecam wszystkim. Ogółem jeden z lepszych aquparków, gdzie warto się wybrać. Masa atrakcji dla wszystkich.
Jeżeli chodzi o Tropical Islands, to mam mieszane uczucia, coś brakowało... ogółem średnio...
Nie zmieniając temu, proszę o opinię na temat Ludwigsfelde.
Napisano 19 kwiecień 2010 o 19:58
andrewxxx, dnia 19 kwiecień 2010 o 17:20 napisał
Wybieram się z narzeczoną do Niemiec w celach rekreacyjnych.
Chciałbym zapytać wszystkich co byli w Ludwigsfelde, czy warto tam jechać.
Dwa razy byliśmy w Lübbenau i bardzo nam się podobało. Przede wszystkim jest tam pięknie gdy świeci słońce.
Czy w Ludwigsfelde jest tyle samo atrakcji co w Lübbenau ?
W Lübbenau podobały nam się naparzania w saunach.
Po drugie jest tam boisko do siatkówki oraz stół do tenisa stołowego, co nam się bardzo podoba.
W miarę ciekawy jest też aquapark.
Dodatkowo wielkie łoża z baldachimem , gdzie można spokojnie wypoczywać pod wieczór, gdy na dworze jest już chłodniej.
Dodatkowo jak dla Nas świetna cena, za cały dzień wypoczynku.
Klimat jest wyjątkowy ciekawy i co najważniejsze czujemy się tam dobrze ze każdym razem.
Czy warto więc wybrać się do Ludwigsfelde ? Odległość podobna, ale czy warto?
Czy może ktoś podać informacje, czy na dworze można wypoczywać na leżakach oraz czy można pograć w siatkówkę lub tenisa?
Czy naparzania wyglądają tak samo jak w Lübbenau?
Czy miejsce jest tak samo naturystyczne jak w Lübbenau ?
Ewentualnie czy Ludwigsfelde można porównać do któryś z tych trzech ośrodków: Tatralnandia (Saunowy świat), Tropical Islands (sauna) lub Wrocław (Park wodny).
Dodam jeszcze na a koniec, że Wrocław zaliczę jako nieporozumienie, jeżeli chodzi o część saunową jak i o sam basen.
Bardzo miło wspominamy wyjazd do Tatralandii, w szczególności saunowy świat, który gorąco polecam wszystkim. Ogółem jeden z lepszych aquparków, gdzie warto się wybrać. Masa atrakcji dla wszystkich.
Jeżeli chodzi o Tropical Islands, to mam mieszane uczucia, coś brakowało... ogółem średnio...
Nie zmieniając temu, proszę o opinię na temat Ludwigsfelde.
Choć w Lübbenau jeszcze nie byłem, postaram się przynajmniej częściowo odpowiedzieć na twoje pytania:
1. Czy warto? Tak, warto się tam wybrać!
2. W Ludwigsfelde nie ma tylu atrakcji, jak w Lübbenau. Ludwigsfelde, to ośrodek termalny i mie można tam oczekiwać takich atrakcji, jak w aquaparku.
Ludwigsfelde to (nie biorąc pod uwagę tekstylnego basenu pływackiego) ogromna sauna z trzema basenami solankowymi, w których świetnie można wypocząć miedzy wejściami do saun.
3. W siatkówkę czy tenisa pograć tam się nie da - jak wyżej: Ludwigsfelde to spokojny ośrodek termalny.
4. Naparzania wyglądają zapewnie bardzo podobnie.
5. Czy to miejse naturystyczne? Poza środą i niedzielą w 100%! W środy i niedziele obawiązuje CO, czyli jak kto chce (poza saunami - tam w strojach kąpielowych się nie wchodzi). W niedziele około połowy gości korzystających z basenów jest nago.
6. Wydaje mi się, że Ludwigsfelde nie da się porównać z wymienionymi przez ciebie ośrodkami. Ludwigsfelde to poprostu wielka sauna (wielokrotnie większa np. od sauny w Tatralandii czy we Wrocławiu) z odpowiedno dużym basenem solankowym.
Polecam stronę Ludwigsfelde:
http://www.kristall-...udwigsfelde.de/
Przyjemniego pobytu!
Napisano 19 kwiecień 2010 o 20:50
Mówiąc szczerze to Lübbenau to też jedna wielka sauna :ph34r: tyle, że można czasem z niej wyjść i przejść do części w której znajduje się aqupark.
Jeszcze jedno pytanie, czy w Ludwigsfelde są leżaki na dworze i czy w środku można sobie zająć np. jakieś łóżko czy coś do wypoczynku... :angry:
mam zamiar tam siedzieć cały dzień, dlatego pytam.
Napisano 20 kwiecień 2010 o 07:54
andrewxxx, dnia 19 kwiecień 2010 o 20:50 napisał
W odróżnieniu od Lubbenau leżaki to dominujący mebel w Ludwigsfelde.Każdy gość ma taki do wyboru na piętrze,bądz przy wspomnianej przez Miro niecki basenowej.Nie wiem,czy już obsługa rozstawiła leżaki na zewnątrz.Ale jest tam taka opcja.Radze poczytać na forum wcześniejsze posty w tamacie Ludwigsfelde.Wiele przydatnych wskazówek.
Na pewno wyjazd z narzeczoną na cały dzień do Ludwigsfelde nie będzie w czasen straconym.Szczególnie po zachodzie słońca.Polecam :ph34r:
Napisano 20 kwiecień 2010 o 14:18
Napisano 23 kwiecień 2010 o 08:55
My wybieramy się w ten weekend w oba te miejsca:-) Dziś wieczorem ok. 20-tej powinniśmy byc w Lubbenau (tam też nocujemy), a jutro od południa w Ludwigsfelde... Ludwigsfelde już znamy, ale Lubbenau to dla nas nowośc... Pozdrawiamy i zapraszamy do kontaktu. 602306585. Kasia i Artur
Napisano 23 kwiecień 2010 o 16:04
Napisano 23 kwiecień 2010 o 23:53
Czekam na opinię odnośnie porównania tych dwóch ośrodków.
Odnośnie FKK po 21:00, to mało kto pływa na basenie, bez strojów.
Ogółem po 21, jest mało osób w części basenowej.
Może w weekend jest inaczej, byłem w środku tygodnia więc pojęcia nie mam :lol:
Czekam na lepszą pogodę, bo lubię sobie na leżaczku odpoczywać, a jak na razie to zimno jest, ale już ma się pogoda poprawiać ;)
Napisano 25 kwiecień 2010 o 14:44
gnojki, dnia 23 kwiecień 2010 o 08:55 napisał
My wybieramy się w ten weekend w oba te miejsca:-) Dziś wieczorem ok. 20-tej powinniśmy byc w Lubbenau (tam też nocujemy), a jutro od południa w Ludwigsfelde... Ludwigsfelde już znamy, ale Lubbenau to dla nas nowośc... Pozdrawiamy i zapraszamy do kontaktu. 602306585. Kasia i Artur
A gdzie mieliście nocleg? i jak go załatwialiście? Ile to kosztowało i czy znajomość nimieckiego jest niezędna?
Napisano 03 maj 2010 o 19:05
Przy głównej restauracji zaprazentowano fotoreportaż - projekt rozbudowy obiektu powstaną dodadkowe solankowe baseny zewnętrzne , hotel 4-kontygnacyjny, zjeżdzalnie itp. Znajduje się tam min. KRISTALL -ARENA -największa sauna w Niemczech - na ok. 400 osób w weekendy wypełniona prawie w 100%.
Jest tak że nie wiadomo kiedy mija cały dzień pobytu. Bardzo sporadycznie słychać język ojczysty.
Lubbenau - 55 km od granicy w Olszynie - mały kameralny ale bardzo przyjemny .
Z Ludwigwelde oraz już z Wrocławia pozdrawia Bartek.
PS. Szczególne pozdrowienia dla MIRO .
Czy mam zająć Tobie miejsce w I rzędzie koło stolika jurry podczas wyborów MISS KOVERSADA we Vsarze (HR) w 1-sobotę sierpnia wśród naszych wspólnych znajomych ?
Napisano 03 maj 2010 o 21:18
bartek, dnia 03 maj 2010 o 19:05 napisał
Czy to oznacza, że zniesiono niedzielną zasadę CO?
Czy miałeś Bartku na myśli sobotę?
bartek, dnia 03 maj 2010 o 19:05 napisał
Czy mam zająć Tobie miejsce w I rzędzie koło stolika jurry podczas wyborów MISS KOVERSADA we Vsarze (HR) w 1-sobotę sierpnia wśród naszych wspólnych znajomych ?
Dziękuję za szczególne pozdrowienia! :P
Niestety, na przełomie lipca i sierpnia będziemy ciężko pracowali i nie będziemy mogli być wtedy w Koversadzie.
Chorwacki urlop zaplanowaliśmy na pierwszą połowę lipca i kto wie, czy jego części nie spędzimy właśnie w Koversadzie.
Pozdrowienia!
Mirek
Napisano 05 maj 2010 o 21:41
andrewxxx, dnia 05 maj 2010 o 16:35 napisał
Czy uznaje ktoś tam ręczniki (stroje itp)?
To o co kolego w końcu pytasz?Na początku wątku,który sam założyłeś miałeś inny dylemat.Jeśli byłeś w Lubbenau(zakładam,że tak),albo w innych saunowych klimatach w Niemczech doskonale wiesz,że panuje tam saunowa etykieta której próżno szukać w Polsce lub Czechach.Jeśli tylko spróbujesz się wyłamać dośc szybko zostaniesz przywołany do porządku w myśl starego sloganu"Porządek musi być".Ręcznik,płaszcz kąpielowy i obuwie basenowe jest koniecznością,oraz swoistym dbaniem o higiene swoją i innych gości.Warto poczytać,co pisze przy wejściu do każdej sauny,jacuzzi,czy basenu.
Polecam prześledzić także wcześniejsze posty o Ludwigsfelde i Lubbenau,no i zapoznać się z info na ich stronach www.
Zapraszam w najbliższą sobote do Łodzi na VI NN.Ja czy moi znajomi chętnie odpowiemy na Twoje pytania.
Napisano 06 maj 2010 o 00:41
Pamiętam jeszcze historie w Lübbenau jak pewna rodzinka weszła do sauny w strojach... po kilku sekundach pewna kobieta (już w podeszłym wieku), po prostu nakrzyczała na nich i pogoniła ich.
Co rozumiesz przez pojęcie "płaszcz kąpielowy" ? W Lübbenau nikt nie używał "płaszczów kąpielowych (cokolwiek to znaczy)"... tylko klapki i ewentualnie ręcznik do okrycia się. W 90 % wszyscy byli w stroju Adama i Ewy.
Napisano 06 maj 2010 o 07:47
andrewxxx, dnia 06 maj 2010 o 00:41 napisał
Płaszcz kąpielowy przez innych nazywany porannik.Po niemiecku bademantel wykonany najczęściej z froty.Bywa również z mikrofazy i polaru.Można go również odpłatnie wypożyczyć w kasie podobnie jak ręcznik,czy klapki.
Napisano 09 maj 2010 o 21:36
Napisano 10 maj 2010 o 13:54
podi1, dnia 09 maj 2010 o 21:36 napisał
Gratulacje.Kolejni rodacy zadowoleni z pobytu w Ludwigsfelde.Miałem okazje być kilka razy być na dniach mieszanych(środa,niedziela).Odradzam Wam.Pojawiają się dość liczne i bardzo głośne grupy obcokrajowców z przewagą panów.Szaleją w basenach są dość natrętni.Z rozebraniem się w saunie też bywają problemy.Dlatego odradzam mimo,że w środy jest taniej.Coś za coś

Pomoc

Do góry
Multi-cytowanie